iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Miodowa papryka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Z przepisu korzystam od kilku lat i to jest moja ulubiona papryka w słoiku.

Miodowa papryka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Miodowa papryka

 

  • 5 kg papryki
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki soli
  • 5 łyżek miodu

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowa papryka
Paprykę umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki jednocześnie usuwając z niej pestki. W dużym garnku zagotować wodę dodać do niej resztę składników zalewy i po ponownym zagotowaniu dodać pokrojoną paprykę i chwilę pogotować tylko do zaparzenia papryki. Gorącą paprykę przełożyć do uszykowanych słoików, zalać gorącą zalewą, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Papryka w zimnym miejscu bardzo dobrze się przechowuje.
Miodowa papryka
paprykę tylko zaparzyć w gorącej zalewie
Miodowa papryka
gorącą paprykę przełożyć do słoików i zalać zalewą

Tagi:

papryka