kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Omlet z brukselką i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny i szybki w przygotowaniu omlet z warzywami. Mój omlet jest pełny warzyw i bardzo sycący. Polecam.

Omlet z brukselką i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet z brukselką i warzywami

 

  • 6 sztuk brukselki
  • 40 gram obranej marchewki
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej - do gotowania warzyw
  • 2 szklanki wody - do gotowania warzyw
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/6 średniej czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Omlet z brukselką i warzywami
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól,zagotowujemy. Brukselkę czyścimy i myjemy. Marchewkę obieramy i myjemy. Warzywa wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 10 minut. Ugotowane wykładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy.

W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Do miseczki wybijamy jajka dodajemy przyprawy oraz pokrojoną cebulę i paprykę.

Brukselkę kroimy na ćwiartki a marchewkę w kosteczkę, dodajemy do jajek. Masę jajeczną dokładnie mieszamy z warzywami. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy mieszankę jajek i warzyw. Smażymy pod przykryciem kilka minut do momentu aż jajka będą ścięte.
Omlet z brukselką i warzywami
Jajka wybijamy do miseczki dodajemy przyprawy i mieszamy.
Omlet z brukselką i warzywami
Obraną cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę kroimy w kosteczkę.
Omlet z brukselką i warzywami
Do masy jajecznej dodajemy warzywa i mieszamy
Omlet z brukselką i warzywami
Masę jajeczną z warzywami smażymy na rozgrzanym oleju.

Tagi:

dania jajka omlet