BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam pyszne szarlotkę kakaową z orzechami włoskimi, a dodatek cynamonu dodaje fajnego smaku. Ciasto jest pulchne, miękkie i lekko wilgotne co powoduje że rozpływa się w ustach.

Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu

 

  • jabłka około 1 kg,
  • ciasto ;
  • mąka 3 szkl,
  • jajka 4 szt,
  • cukier 1,5 szkl,
  • olej 1,5 szkl,
  • cynamon 1 łyżeczka,
  • kakao ciemne 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki,
  • orzechy włoskie po obraniu 3/4 szkl,
  • Dodatkowo;
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki,
  • bułka tarta do posypania blaszki,
  • cukier puder do oprószenia ciasta,

Sposób przygotowania:

Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę, dodając stopniowo olej. Do masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.  Następnie dodajemy jabłka i pokrojone orzechy włoskie.

Dobrze mieszamy, a następnie masę przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu
Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę
Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dolewając stopniowo olej
Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu
Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy
Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu
Po dokładnym wymieszaniu do masy dodajemy jabłka i owoce
Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu
Ponownie mieszamy do połączenia
Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu
Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą
Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut
Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu
Podajemy z filiżanką dobrej kawy lub herbatką