BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Łatwa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam dzisiaj pyszną, łatwą w przygotowaniu szarlotkę,którą moi domownicy uwielbiają. Szarlotka sama w sobie jest pyszna, a dodatek posiekanych orzechów wzbogaca jej smak.

Łatwa szarlotka Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Łatwa szarlotka

 

  • ciasto;
  • mąka 2 - 2,5 szkl,
  • masło 1 kostka,
  • śmietana kwaśna 1 łyżka,
  • żółtka surowe 2,
  • soda oczyszczona szczypta,
  • starta skórka z połowy cytryny,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • orzechy włoskie posiekane 3 łyżki,

 

  • Dodatkowo;
  • jabłka około 800 g,po obraniu,
  • cukier 3 łyżki,
  • sok z połowy cytryny,
  • mielony cynamon 1 łyżeczka,
  • cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

Łatwa szarlotka
Mąkę przesiać do miski ze szczyptą sody oczyszczonej. 

Do mąki dodać masło, śmietanę, cukier puder,startą skórkę z cytryny, posiekać nożem dodać surowe żółtka oraz posiekane orzech.

Zagnieść gładkie ciasto,owinąć ścierką i włożyć na godzinę do lodówki.

Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.

Jabłka włożyć do rondla ,rozprażyć dodać sok z cytryny i cukier mieszając gotować kilka minut na małym ogniu.

Zdjąć z ognia ,dodać cynamon i wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.

Jedną rozwałkować podsypując mąką, po nakłuwać widelcem, przełożyć do średniej wielkości blaszki i zapiec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Na podpieczony spód rozłożyć przygotowane jabłka, nałożyć drugą rozwałkowaną część ciasta, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut aż ciasto się ładnie zrumieni.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem i mielonym cynamonem.  
Łatwa szarlotka
Mąkę przesiać do miski z odrobiną sody oczyszczonej
Łatwa szarlotka
Do mąki dodać masło, cukier puder,otartą startą skórkę z cytryny,śmietanę oraz surowe żółtka i posiekane orzechy
Łatwa szarlotka
Zagnieść gładkie ciasto,owinąć ścierką i włożyć na godzinę do lodówki
Łatwa szarlotka
Oczyszczone i pokrojone jabłka włożyć do rondla i rozprażyć,dodać sok z cytryny i cukier gotować kilka minut na małym ogniu
Łatwa szarlotka
Następnie zdjąć z ognia dodać cynamon i wymieszać
Łatwa szarlotka
Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na dwie części
Łatwa szarlotka
Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć średniej wielkości blaszkę podziurkować
Łatwa szarlotka
Ciasto podpiec 10 minut w 180 stopniach, wyjąc i rozłożyć na ciasto przygotowane jabłka
Łatwa szarlotka
Nałożyć drugą rozwałkowaną część i piec około 30 minut do zrumienienia się ciasta
Łatwa szarlotka
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem i mielonym cynamonem
Łatwa szarlotka
Gotowe podawać domownikom