Sposób przygotowania:
Łatwa szarlotkaMąkę przesiać do miski ze szczyptą sody oczyszczonej.
Do mąki dodać masło, śmietanę, cukier puder,startą skórkę z cytryny, posiekać nożem dodać surowe żółtka oraz posiekane orzech.
Zagnieść gładkie ciasto,owinąć ścierką i włożyć na godzinę do lodówki.
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Jabłka włożyć do rondla ,rozprażyć dodać sok z cytryny i cukier mieszając gotować kilka minut na małym ogniu.
Zdjąć z ognia ,dodać cynamon i wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.
Jedną rozwałkować podsypując mąką, po nakłuwać widelcem, przełożyć do średniej wielkości blaszki i zapiec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Na podpieczony spód rozłożyć przygotowane jabłka, nałożyć drugą rozwałkowaną część ciasta, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut aż ciasto się ładnie zrumieni.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem i mielonym cynamonem.
gusia1000