iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Miodowe udka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo często robię właśnie takie udka, bo nie są skomplikowane w wykonaniu i smakują każdemu znakomicie.

Miodowe udka

Składniki:

Miodowe udka

 

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 cebule.

Sposób przygotowania:

Miodowe udka

ETAP 1:

Udka myjemy i wycieramy papierowymi ręcznikami. Czosnek przeciskamy, dodajemy do niego pieprz cayenne.
Olej łączymy z octem oraz miodem, wystarczy podgrzać, żeby się składniki połączyły. Mieszamy z czosnkiem i cayenne.

Udka dokładnie nacieramy marynatą, odstawiamy na godzinę. Cebule kroimy w ćwiartki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie układamy udka. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni.

Następnie zdejmujemy folię, polewamy powstałym sokiem i pieczemy kolejne 30 minut w temp. 140 stopni. Następnie polewamy powstałym podczas pieczenia sokiem i zwiększamy temperaturę na 180 stopni, pieczemy 10 minut.