Sposób przygotowania:
Schabowe zapiekane w zalewie hiszpańskiejETAP 1:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy do smaku z obu stron: solą, pieprzem i przyprawą do mięs.
ETAP 2:
Następnie maczam w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez chwilę z obu stron.
ETAP 3:
Zalewę przekładamy do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ugotowane grzyby. Gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu.
ETAP 4:
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy dużą łyżkę sosu i układamy schaby, ponownie sos, schaby, sos.
ETAP 5:
Schaby muszą być zakryte sosem. Danie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Podajemy z ryżem i surówką.