glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Miodowe żeberka z dodatkiem piri piri

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyborne żeberka w lekko pikantnym sosie piri piri :)

Miodowe żeberka z dodatkiem piri piri

Składniki:

Miodowe żeberka z dodatkiem piri piri

 

  • ok 2kg żeberek
  • 3-4 cebule
  • 3 łyżki miodu
  • 1 butelka ketchupu ostrego
  • 1 łyżeczka sosu piri piri (Sos Mama Africa`s Peri-Peri)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Miodowe żeberka z dodatkiem piri piri
Do miseczki wlewamy ketchup, dodajemy miód, pokrojoną w kostkę cebulę, łyżeczkę sosu piri piri (jeśli ktoś nie posiada można zastąpić zwykłym chilli) odrobinę soli i pieprz (ok 1/2 łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy. Następnie żeberka umyć i pokroić na porcje. Do woreczka foliowego wkładamy żeberka i polewamy je sosem. Odstawiamy najlepiej na cała noc (będzie intensywniejszy smak). Tak zamarynowane żeberka wkładamy na grilla.

p.s. można również piec w piekarniku 180 C przez 1h