SUPERPRZEPIS

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto miodowe z orzechami w karmelu i kremem również z dodatkiem orzechów może się okazać ciekawą alternatywą dla popularnego miodownika.

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 15 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa orzechowa

Krem

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

ETAP 1:

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym
Zagniatamy ciasto z przygotowanych składników

Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części.

Warstwa orzechowa

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym
Zagotowujemy margarynę z cukrem i miodem

Cukier, margarynę i miód umieszczamy w rondlu, doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty.

ETAP 3:

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym
Do masy dodajemy pokrojone na kawałki orzechy

Następnie dodajemy pokrojone na 4 części orzechy i ponownie przez chwilę podgrzewamy.

ETAP 4:

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Ciasto wykładamy do dwóch form o wymiarach 12x25 cm, na jedno z nich wykładamy przygotowane wcześniej orzechy.

Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.

ETAP 5:

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości mleka. Studzimy w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Słodzimy do smaku cukrem pudrem i mieszamy z orzechami.

Krem wykładamy na ciasto bez orzechów i przykrywamy drugim plackiem. Schładzamy w lodówce.