Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowymETAP 1:
Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części.
Warstwa orzechowa
Cukier, margarynę i miód umieszczamy w rondlu, doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty.
ETAP 3:
Następnie dodajemy pokrojone na 4 części orzechy i ponownie przez chwilę podgrzewamy.
ETAP 4:
Ciasto wykładamy do dwóch form o wymiarach 12x25 cm, na jedno z nich wykładamy przygotowane wcześniej orzechy.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
ETAP 5:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości mleka. Studzimy w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Słodzimy do smaku cukrem pudrem i mieszamy z orzechami.
Krem wykładamy na ciasto bez orzechów i przykrywamy drugim plackiem. Schładzamy w lodówce.
Jagodowa