Sposób przygotowania:
Miodownik z kaszą manną
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, miód, jajka, cukier oraz sodę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na trzy części.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy jedną częścią ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostałe dwa placki pieczemy osobno w ten sam sposób co pierwszy. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, zagotowujemy.
Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę manną, gotujemy do momentu aż będzie gęsta. Połowę masy wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając.
Resztę masy wylewamy na placek, przykrywamy drugim i pozostawiamy do ostudzenia.
Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy jedną częścią ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostałe dwa placki pieczemy osobno w ten sam sposób co pierwszy. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, zagotowujemy.
Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę manną, gotujemy do momentu aż będzie gęsta. Połowę masy wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając.
Resztę masy wylewamy na placek, przykrywamy drugim i pozostawiamy do ostudzenia.
Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.
slodkieokruszki
kinga66
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2