Sposób przygotowania:
Miodownik z grysikową masą
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, żółtko, miód i śmietanę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto. Ciasto chłodzimy. Dzielimy je na 3 części. Wałkujemy na cienkie placki wielkości formy do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 13-15 minut do zarumienienia. Wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestygnięcia.
Następnie każdy blat ciasta nasączamy zaparzoną kawą.
Masa: Na mleku gotujemy na słodko grysik - studzimy. Grysik miksujemy z masłem na idealną masę.
Blat wkładamy do formy, nakładamy połowę masy, przykrywamy drugim baletem, wykładamy kolejną porcję masy i przykrywamy trzecim blatem.
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i podgrzewamy do uzyskania gładkiej polewy.Polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Następnie każdy blat ciasta nasączamy zaparzoną kawą.
Masa: Na mleku gotujemy na słodko grysik - studzimy. Grysik miksujemy z masłem na idealną masę.
Blat wkładamy do formy, nakładamy połowę masy, przykrywamy drugim baletem, wykładamy kolejną porcję masy i przykrywamy trzecim blatem.
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i podgrzewamy do uzyskania gładkiej polewy.Polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.