Sposób przygotowania:
Torciki jabłkowe
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczyptą soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy masa będzie biała i sztywna dodać żółtka i wymieszać na najmniejszych obrotach robota. Mąkę przesiać razem z proszkiem budyniowym i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto, piec w temp. 170 st około 35 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dolać sok pomarańczowy, mój był gotowy ze sklepu, ale można też użyć świeżo wyciśnięty. Jabłka z sokiem tylko zagotować, galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody i dodać do jabłek, odstawić do zgęstnienia.
Masa straciatella:
Czekoladę mleczną z orzechami zetrzeć na grubych oczkach tarki, żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody i po napęcznieniu podgrzewać do momentu rozpuszczenia, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru na koniec dodać przestudzoną żelatynę i po wymieszaniu dosypać startą czekoladę.
Upieczone ciasto przeciąć na dwa placki, nasączyć je sokiem pomarańczowym, dolny ponownie ułożyć w formie, wyłożyć na nim całą masę jabłkową, przykryć drugim plackiem na wierzchu rozsmarować całą masę straciatella. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto, piec w temp. 170 st około 35 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dolać sok pomarańczowy, mój był gotowy ze sklepu, ale można też użyć świeżo wyciśnięty. Jabłka z sokiem tylko zagotować, galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody i dodać do jabłek, odstawić do zgęstnienia.
Masa straciatella:
Czekoladę mleczną z orzechami zetrzeć na grubych oczkach tarki, żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody i po napęcznieniu podgrzewać do momentu rozpuszczenia, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru na koniec dodać przestudzoną żelatynę i po wymieszaniu dosypać startą czekoladę.
Upieczone ciasto przeciąć na dwa placki, nasączyć je sokiem pomarańczowym, dolny ponownie ułożyć w formie, wyłożyć na nim całą masę jabłkową, przykryć drugim plackiem na wierzchu rozsmarować całą masę straciatella. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
skuter5
mocsłodkości
lukrowanepierniczki