iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Torciki jabłkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie ciasto zastąpi nawet tradycyjny tort, jest pyszne i pięknie wygląda, najlepsze następnego dnia po przygotowaniu bo wtedy pięknie zastygnie i nabierze wilgoci.

Torciki jabłkowe

Składniki:

Torciki jabłkowe

ciasto:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 budyń cytrynowy

masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kartonika
  • 2 galaretki pomarańczowe

masa straciatella:

nasączenie:

  • 1 szklanka soku pomarańczowego z kartonika

Sposób przygotowania:

Torciki jabłkowe
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczyptą soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy masa będzie biała i sztywna dodać żółtka i wymieszać na najmniejszych obrotach robota. Mąkę przesiać razem z proszkiem budyniowym i delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto, piec w temp. 170 st około 35 minut.

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dolać sok pomarańczowy, mój był gotowy ze sklepu, ale można też użyć świeżo wyciśnięty. Jabłka z sokiem tylko zagotować, galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody i dodać do jabłek, odstawić do zgęstnienia.

Masa straciatella:

Czekoladę mleczną z orzechami zetrzeć na grubych oczkach tarki, żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody i po napęcznieniu podgrzewać do momentu rozpuszczenia, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru na koniec dodać przestudzoną żelatynę i po wymieszaniu dosypać startą czekoladę.

Upieczone ciasto przeciąć na dwa placki, nasączyć je sokiem pomarańczowym, dolny ponownie ułożyć w formie, wyłożyć na nim całą masę jabłkową, przykryć drugim plackiem na wierzchu rozsmarować całą masę straciatella. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.