Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Miodowy chlebek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Chlebek miodowy piekłam dzisiaj pierwszy raz,wyszedł pyszny,puszysty i lekko słodki za sprawą miodu. Przepis znalazłam w starym zeszycie i troszkę go przerobiłam.Od dzisiaj to mój ulubiony chlebek.

Miodowy chlebek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Miodowy chlebek

 

 

  • dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • olej do posmarowania formy
  • otręby pszenne do oprószenia formy

Sposób przygotowania:

Miodowy chlebek
Drożdże rozcieramy z miodem,2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut żeby,rozczyn ruszył. Do mąki dodajemy sól,oliwę lub olej,rozczyn ,stopniowo dolewając wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Następnie wyrabiamy około 5 minut.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek,wkładamy do formy keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm,posmarowanej olejem i posypanej otrębami pszennymi. Ciasto odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce . Pieczemy około 40-50 minut w 200 stopniach. Ja użyłam mąki tortowej pszennej typ 450
Miodowy chlebek
Formowanie na stolnicy bochenka na chlebek miodowy.
Miodowy chlebek
Ciasto na chlebek wyrośnięte w foremce,przed pieczeniem.

Tagi:

chleb pieczywo