marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chlebek miodowy z pieprzem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rodzaje chlebów lub chlebków są różne w zależności jaką mąkę dodamy wraz z dodatkami słodkimi, zbożowymi lub pikantnymi. Oto przepis na słodko -pikantny chlebek.

Chlebek miodowy z pieprzem

Składniki:

Chlebek miodowy z pieprzem

 

  • 400 g. mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 7-10 dag. drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 letniej wody lub serwatki,
  • 5-6 łyżek miodu gryczanego lub spadziowego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2-3 łyżeczki soli,
  • garstka pieprzu czerwonego w kulach,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę,
  • białko do posmarowania,
  • sezam do posypania.

Sposób przygotowania:

Chlebek miodowy z pieprzem
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i letniej wody lub serwatki. Odstawić na kwadrans, a potem dodać przesianą mąkę pszenną lub orkiszową, parę łyżek miodu, oliwę, sól oraz małą garstkę pieprzu czerwonego w kulkach, które można nieco zmiażdżyć tłuczkiem w moździeżu, Wyrabiać składniki rękoma, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni. Wtedy nakryć ciasto w misce czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ponad godzinę, np. przy kuchence z zapalonym palnikiem. Na 15 min. przed pieczeniem nagrzać piekarnik na 200 st. C, blachę lekko natrzeć olejem na pędzelku i wyłożyć na niej rozwałkowane ciasto, rozprowadzając dłońmi ciasto. Można też posypać wierzch ciasta drożdżowego sezamem, ale przedtem posmarować je lekko zmąconym białkiem. Potem wstawić do piekarnika chleb i piec z ok. godzinę lub ponad, zmniejszając nieco temperaturę do 190 st. w razie potrzeby. Po upieczeniu wyjąć i kroić na kromki. Spożywać z serkami lub masłem.

Tagi:

chleb pieczywo