Sposób przygotowania:
Chlebek miodowy z pieprzem
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i letniej wody lub serwatki. Odstawić na kwadrans, a potem dodać przesianą mąkę pszenną lub orkiszową, parę łyżek miodu, oliwę, sól oraz małą garstkę pieprzu czerwonego w kulkach, które można nieco zmiażdżyć tłuczkiem w moździeżu, Wyrabiać składniki rękoma, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni. Wtedy nakryć ciasto w misce czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ponad godzinę, np. przy kuchence z zapalonym palnikiem. Na 15 min. przed pieczeniem nagrzać piekarnik na 200 st. C, blachę lekko natrzeć olejem na pędzelku i wyłożyć na niej rozwałkowane ciasto, rozprowadzając dłońmi ciasto. Można też posypać wierzch ciasta drożdżowego sezamem, ale przedtem posmarować je lekko zmąconym białkiem. Potem wstawić do piekarnika chleb i piec z ok. godzinę lub ponad, zmniejszając nieco temperaturę do 190 st. w razie potrzeby. Po upieczeniu wyjąć i kroić na kromki. Spożywać z serkami lub masłem.
reanja
marietta