dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Miruna w cieście i w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rybka usmażona w cieście a następnie obsypana warzywami i polana sosem pomidorowym.

Miruna w cieście i w sosie pomidorowym

Składniki:

Miruna w cieście i w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg fileto z ryby Miruna
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl wody
  • 2 jajka
  • 2 łyż. Vegety
  • 6 - 8 korniszonów
  • 6 - 8 cząstek papryki konserwowej
  • 3 cebule
  • 3/4 szkl oleju
  • ok 700 ml soku pomidorowego
  • 2 łyż. octu
  • 3 łyż. cukru
  • 3 łyż ketchupu pikantnego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Miruna w cieście i w sosie pomidorowym
Mąkę, wodę, jajka i Vegetę mieszamy na gładkie ciasto. Konsystencja powinna przypominać ciasto naleśnikowe. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze kawałki. Maczamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Warzywa kroimy w drobną kostkę i mieszamy dokładnie ze sobą. Olej, sok pomidorowy, ocet, cukier, ketchup i szczyptę soli mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Gotujemy sos ok 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na półmisku układamy rybę. Na rybę wykładamy warzywa i wszystko zalewamy gorącym sosem. Smacznego.