migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ryba smażona w cieście piwnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Na obiadek poleca się rybka w bardzo chrupiącym cieście z dodatkiem piwa. Do tego suróweczka i ziemniaczki i obiadek palce lizać.

Ryba smażona w cieście piwnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba smażona w cieście piwnym

ryba

  • 600 g filetów z ryby, u mnie morszczuk
  • sól prowansalska
  • sok z cytryny

ciasto piwne:

  • 3/4 szklanki piwa
  • 1 i 1/2 szklanki maki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ryba smażona w cieście piwnym
Filety ryby jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić. Przygotować ciasto piwne. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko oraz piwo i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Rozgrzać patelnie z nieco większą ilością oleju. Kawałki ryby obtoczyć dokładnie w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor (można też rybkę usmażyć na głębokim oleju). Osączyć na papierowym ręczniku.

Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i surówka z sałaty, ogórka i marchewki z jogurtem.
Ryba smażona w cieście piwnym
Filety ryby jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić.
Ryba smażona w cieście piwnym
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko oraz piwo i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Ryba smażona w cieście piwnym
Rozgrzać patelnie z nieco większą ilością oleju. Kawałki ryby obtoczyć dokładnie w cieście.
Ryba smażona w cieście piwnym
Rybkę smażyć z obu stron na złoty kolor (można też rybkę usmażyć na głębokim oleju). Osączyć na papierowym ręczniku.