Sposób przygotowania:
Ryba smażona w cieście piwnym
Filety ryby jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić. Przygotować ciasto piwne. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko oraz piwo i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Rozgrzać patelnie z nieco większą ilością oleju. Kawałki ryby obtoczyć dokładnie w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor (można też rybkę usmażyć na głębokim oleju). Osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i surówka z sałaty, ogórka i marchewki z jogurtem.
Rozgrzać patelnie z nieco większą ilością oleju. Kawałki ryby obtoczyć dokładnie w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor (można też rybkę usmażyć na głębokim oleju). Osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i surówka z sałaty, ogórka i marchewki z jogurtem.
Dinah