Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.
Pstrąg smażony

Pstrąg smażony

Pstrąg smażony na patelni to szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek. Ryba przed obróbką powinna być dokładnie umyta, skropiona sokiem z cytryny (lub limonki) i obłożona czosnkiem pokrojonym w plastry. Tak przygotowany pstrąg powinien marynować się w lodówce przez dobę. Do smażenia na patelni najlepiej użyć klarowanego masła. Rybę smaży się przez około 5 minut z każdej ze stron, a następnie suszy na papierowym ręczniku. Pstrąg świetnie smakuje podany z masłem ziołowym, z ziemniakami lub chrupkim pieczywem.

Makrela smażona

Makrela smażona

Makrela smażona to danie rzadko goszczące na naszych stołach. Zazwyczaj ryba ta jest u nas dostępna w formie wędzonej, jednak jeśli uda nam się zdobyć makrele świeżą wtedy koniecznie musimy ją przyrządzić na patelni lub na grillu. Smakuje ona wspaniale, możemy podać ją z sałatką ze świeżych warzyw i chrupiącą bagietką.

Mintaj smażony

Mintaj smażony

Do przygotowania mintaja smażonego potrzebujemy jedynie kawałka ryby, przypraw, mąki do obtoczenia, oleju i rozgrzanej patelni. Z takim daniem poradzi sobie nawet osoba, która bywa w kuchni niezwykle rzadko. Możemy podać go na obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Oczywiście rybę tą możemy podawać także w innej formie na przykład smaczny będzie mintaj w panierce, cieście lub jako kotlety rybne.

Karp smażony

Karp smażony

Karp smażony gości w naszych domach przede wszystkim w Święta Bożego narodzenia. Przygotowujemy go wtedy na wiele sposobów, każdy ma swój ulubiony sposób. Możemy podać karpia smażonego na maśle, w migdałach lub z pieczarkami. Ta ryba, smażona także z innymi dodatkami może być świetną potrawą także w inne dni roku.

Smażony dorsz

Smażony dorsz

Smażony dorsz to pyszna, szybka i prosta w przygotowaniu potrawa. Poradzi sobie z nią także osoba, która nie wiele czasu spędza w kuchni. Dorsz z patelni może być w panierce lub bez w zależności jak wolimy go przyrządzać. Danie to będzie świetną propozycją na obiad możemy podać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz surówki z kiszonej kapusty.

Znaleźliśmy 35 przepisów w kategorii Ryba smażona

Smażona ryba

Smażona ryba

patunia87 patunia87

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba smażona.

Ryba smażona.

monika1004 monika1004

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

ryba smażona

ryba smażona

Danuta Prorok Danuta Prorok

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba amur smażona

Ryba amur smażona

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba  smażona

Ryba smażona

marchewka1412 marchewka1412

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

smażona ryba

smażona ryba

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: