rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Miruna z piekarnika

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Postanowiłam zmienić swój rytuał smażenia ryb w panierce na oleju i przerzucić się na zdrowszą wersję czyli pieczoną w piekarniku.

Miruna z piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Miruna z piekarnika

 

  • 2 ryby- miruny ze skórą
  • 2 łyżki smakowego oleju kujawskiego cytryna i bazylia
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- może być mrożona
  • kolorowy pieprz w młynku
  • sól morska w młynku

 

  • dodatkowo 2 arkusze folii aluminiowej (sreberka) do zawinięcia

Sposób przygotowania:

Miruna z piekarnika
Zamrożone ryby układamy na środku folii, skórą do spodu. Smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do ryb. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką- u mnie mrożoną- i posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu. Folię zawijamy najpierw na końce rybki, a później pozostałe boki. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie możemy obrócić rybkę na drugą stronę. Po upływie podanego czasu wyciągamy mirunę i odwijamy sreberko tak, by doprawiona strona była na wierzchu. Raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10 minut, by wytworzona woda odparowała. Podajemy w towarzystwie ziemniaków zwykłych lub pieczonych również w piekarniku oraz z ulubioną sałatką.
Miruna z piekarnika
Mirunę układamy na folii spożywczej i doprawiamy
Miruna z piekarnika
Folię szczelnie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika