Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Miruna w chrupiącej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miruna Przygotowana w chrupiącej panierce z mozzarellą i prażonymi orzeszkami piniowymi , z młodymi ziemniakami i marchewką.

Miruna w chrupiącej panierce

Składniki:

Miruna w chrupiącej panierce

 

  • 1 filet miruny
  • 1 kulka mozzarelli
  • orzeszki piniowe (można zastąpić innymi orzechami lub prażonymi płatkami migdałów)
  • przyprawa do ryb
  • mąka
  • jajko
  • sól
  • pieprz

 

 

 

  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do grilla
  • rozmaryn świeży
  • szałwia świeża (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Miruna w chrupiącej panierce
Ziemniaki ugotować w mundurkach , w osolonej wodzie tak aby były jeszcze lekko twarde. To samo zrobić z marchewką, obrać pozostawiając około 2 cm natki. Rozmaryn posiekać z czosnkiem , ziemniaki wrzucić do miski , polać lekko olejem i doprawić posiekanym rozmarynem i czosnkiem oraz przyprawą do grilla. Wymieszać delikatnie i ułożyć na grillu lub patelni grillowej. Marchewkę obtoczyć w odrobinie miodu i posiekanych listkach szałwii. Również położyć na grillu. Filet z miruny przekroić , przyprawić. Wszystkie składniki panierki zmielić. Rybę panierować w jajku , mące i panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy ryba będzie usmażona na złoto wyłożyć na blaszkę , rozłożyć na filecie pokrojoną mozzarellę i zapiec w piekarniku aż ser się ładnie roztopi. Na suchej patelni uprażyć orzeszki. Rozsypać na roztopionym serze. Podawać w ugrillowanymi warzywami oraz z ulubionym sosem.