Sposób przygotowania:
Ryba zapiekana w młodej kapuście
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać 0,5 l wody i gotować. Gdy będzie półmiękka dodać sól, łyżkę cukru, pieprz. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Pokroić koperek i dodać do kapusty razem z boczkiem. Wlać sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Na patelnię włożyć masło i 2 łyżki mąki, zamieszać i powstałą zasmażkę wlać do kapusty. Wymieszać i doprawić do smaku. Pogotować jeszcze 10 minut. Rybę podzielić na kawałki i natrzeć je solą, pieprzem, curry i cząbrem. Odstawić. Do miski wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą i dolewać wody ile zabierze, by konsystencja była trochę gęstsza niż ciasto na naleśniki. Rozgrzać olej na patelni. Rybę maczać w cieście i smażyć. Po usmażeniu, do naczynia do zapiekania, wyłożyć warstwę kapusty, na nią ryby i przykryć kapustą, i znów ryby i na wierzch kapusta. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200C przez 15 min. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami