gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Miruna w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny pomysł na danie. Całe danie smakowało całej rodzinie i szybko się skończyło. Zapewne nie raz jeszcze się u mnie pojawi.

Miruna w warzywach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Miruna w warzywach

 

  • 2-3 płaty miruny
  • 5 większych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
  • kilka plasterków szynki
  • koperek
  • sól, kucharek
  • bułka tarta, mąka, jajko (panierka)

Sposób przygotowania:

Miruna w warzywach
Mirunę pokroić w mniejsze płaty. Każdy z nich posolić. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Ziemniaki pokroić w plasterki, posolić z obu stron i podgotować. Warzywa pokroić w nieduże półplasterki. Szynkę w kosteczkę. Wykładać warstwami w żaroodpornym naczyniu. Przyprawić przyprawami wg uznania. Posypać na koniec posiekanym koperkiem i pietruszką. Piec w piekarniku ok. 20-25 min. Wykładać ciepłe na talerze.
Miruna w warzywach
Najpierw należy przygotować warzywa pod bazę dania
Miruna w warzywach
Później układać warstwami przygotowane składniki
Miruna w warzywach
Całość przełożyć do piekarnika i zapiekać.