bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Miseczki chlebowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

trafiłam na stronie kotlet.tv na samodzielne przygotowanie mini chlebkow czy tez miseczek chlebowych

Miseczki chlebowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miseczki chlebowe

 

  • 600g mąki pszennej
  • ponad 1 szklanka wody (ok.300 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 białko + 1 żółtko do smarowania
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Miseczki chlebowe
Drożdże świeże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy do miski na godzinę do wyrastania. Maszyniści mogą jak ja wszystkie składniki wrzucić do maszyny i na programie dought poczekać na wyrośnięcie ciasta. Następnie ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat, dzielimy na 4 części (u mnie chlebki ważyły po 235g). Z każdej odrywamy mały kawałeczek na pomponik. Rozpłaszczamy na kształt koła i zbieramy brzegi do środka. Jeszcze raz rozpłaszczamy i znowu to samo. Dzięki temu bułeczki będą napowietrzone i urosną. Formujemy ładne kule, a z oderwanych kawałków małe kuleczki. Układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrastania. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy bulki. Następnie przyklejamy z góry pomponiki i tez je smarujemy.. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż będą rumiane. Odstawiamy by przestygły, po czym ostrym nożem odcinamy kapelusiki i wyjmujemy łyżką miąższ z środka. Podajmy z gulaszem.
Miseczki chlebowe
Uformowane ciasto w mini chlebki oraz male pomponiki
Miseczki chlebowe
Chlebki posmarowane jajkiem pieczone w piekarniku
Miseczki chlebowe
Wydrążone i przygotowane chlebki bez środka ciasta
Miseczki chlebowe
Miseczki chlebowe z nałożonym gulaszem