Sposób przygotowania:
Miseczki chlebowe
Drożdże świeże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy do miski na godzinę do wyrastania. Maszyniści mogą jak ja wszystkie składniki wrzucić do maszyny i na programie dought poczekać na wyrośnięcie ciasta. Następnie ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat, dzielimy na 4 części (u mnie chlebki ważyły po 235g). Z każdej odrywamy mały kawałeczek na pomponik. Rozpłaszczamy na kształt koła i zbieramy brzegi do środka. Jeszcze raz rozpłaszczamy i znowu to samo. Dzięki temu bułeczki będą napowietrzone i urosną. Formujemy ładne kule, a z oderwanych kawałków małe kuleczki. Układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrastania. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy bulki. Następnie przyklejamy z góry pomponiki i tez je smarujemy.. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż będą rumiane. Odstawiamy by przestygły, po czym ostrym nożem odcinamy kapelusiki i wyjmujemy łyżką miąższ z środka. Podajmy z gulaszem.
elzbieta8960
Elficzna
czekoladka_m
edytaha