Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Miseczki chlebowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis znalazłam na Kotlet.tv

Miseczki chlebowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miseczki chlebowe

 

 

Sposób przygotowania:

Miseczki chlebowe
Mieszamy mąkę z wodą, oliwą, solą, cukrem i drożdżami. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej odrywamy fragment wielkości orzecha laskowego, z których formujemy małe kuleczki. Każdy z czterech dużych kawałków ciasta rozpłaszczamy na kształt koła, zbieramy brzegi do środka jak sakiewkę, wyrównujemy, odwracamy na drugą stronę, znowu rozpłaszczamy z zbieramy brzegi do środka, jak sakiewkę. Formujemy kule, które nieco spłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, małe kulki, również tam kładziemy, całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Żółtko roztrzepujemy widelcem, dodajemy łyżkę mleka, i po wymieszaniu, smarujemy tym wyrośnięte mini chlebki. Smarujemy też małe kuleczki, które umieszczamy teraz na wierzchu każdego chlebka. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Z ostudzonych chlebków, ostrym nożem, ścinamy wierzch, wydrążamy środek i chlebowe miseczki są gotowe. Możemy podawać w nich gulasz, lub gęste zupy (np. żurek).
Miseczki chlebowe
Robimy ciasto drożdżowe które zostawiamy do wyrośnięcia
Miseczki chlebowe
Formujemy małe chlebki i kuleczki wielkości orzecha
Miseczki chlebowe
Wyrośnięte chlebki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem
Miseczki chlebowe
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Tagi:

chleb pieczywo