Sposób przygotowania:
Miseczki chlebowe wg Agiatis
Łączymy ze sobą oba rodzaje mąki, dodajemy sól i mieszamyDosypujemy drożdże instant, dodajemy letnią wodę i zakwas chlebowy.Całość zagniatamy kilkanaście minut. Po uzyskaniu jednolitego, elastycznego ciasta, formujemy kule, przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po wyciągnięciu ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części,z nich urywamy kawałek ciasta o wielkości orzecha włoskiego. Ciasto formujemy w dwie kule, przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, na środek kładziemy kulki( te w kształcie orzecha włoskiego) Zostawiamy jeszcze na30 minut aby podrosły. Smarujemy mlekiem. Nastawiamy piekarnik na 260*C.Na dolną półkę wsuwamy blachę wlewamy na nią szklankę wody - czekamy aż piekarnik uzyska 260*C.Na półkę wyżej wkładamy miseczki chlebowePierwsze 10 minut pieczemy w 260*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230*C i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut. Gotowe miseczki przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Ostudzony chlebek przekładamy na deskę,ucinamy czapeczkę,ze środka łyżką usuwamy miąższ,uważając aby nie uszkodzić ścianek miseczek. Miseczki przygotowane do podania w nich zupy,u mnie był to żurek;)
zbysiowa
Agiatis
No tak,gulasz śweitny pomysł;)