Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Miseczki chlebowe wg Agiatis

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Miski chlebowe do żurku, możemy podać w nich także barszcz biały lub zupę cebulową;)

Miseczki chlebowe wg Agiatis Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Miseczki chlebowe wg Agiatis

 

  • Na dwie średniej wielkości miseczki chlebowe:
  • 400g mąki pszennej
  • 200g mąki orkiszowej
  • 200g zakwasu chlebowego
  • 300ml letniej wody
  • opakowanie drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki mleka do posmarowania miseczek
  • tłuszcz do wysmarowania miski i blachy do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miseczki chlebowe wg Agiatis
Łączymy ze sobą oba rodzaje mąki, dodajemy sól i mieszamyDosypujemy drożdże instant, dodajemy letnią wodę i zakwas chlebowy.Całość zagniatamy kilkanaście minut. Po uzyskaniu jednolitego, elastycznego ciasta, formujemy kule, przekładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po wyciągnięciu ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części,z nich urywamy kawałek ciasta o wielkości orzecha włoskiego. Ciasto formujemy w dwie kule, przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, na środek kładziemy kulki( te w kształcie orzecha włoskiego) Zostawiamy jeszcze na30 minut aby podrosły. Smarujemy mlekiem. Nastawiamy piekarnik na 260*C.Na dolną półkę wsuwamy blachę wlewamy na nią szklankę wody - czekamy aż piekarnik uzyska 260*C.Na półkę wyżej wkładamy miseczki chlebowePierwsze 10 minut pieczemy w 260*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230*C i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut. Gotowe miseczki przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Ostudzony chlebek przekładamy na deskę,ucinamy czapeczkę,ze środka łyżką usuwamy miąższ,uważając aby nie uszkodzić ścianek miseczek. Miseczki przygotowane do podania w nich zupy,u mnie był to żurek;)
Miseczki chlebowe wg Agiatis
Miseczki chlebowe wydrążone, przygotowane do zalania zupą
Miseczki chlebowe wg Agiatis
tutaj żurek w miseczce - przepis na żurek niebawem

Tagi:

chleb pieczywo