Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Misie babeczkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Misie zwykle bywają pluszowe, jednak okazuje się, że bywają też... babeczkowe. O lekkim posmaku czekolady rozradują każdego małego łasucha.

Misie babeczkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Misie babeczkowe

 

  • pół kostki masła
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwasku mlekowego
  • pół łyżki mąki owsianej
  • pół łyżki mąki orkiszowej razowej
  • 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier biały w pisaku

Sposób przygotowania:

Misie babeczkowe
Masło roztapiamy całkowicie na minimalnym ogniu. Do gorącego i roztopionego dodajemy kostki czekolady - również topimy. Mieszamy. Do lekko przestudzonej całości dodajemy cukier i kilka kropel aromatu rumowego. Ucieramy robotem. Dodajemy jajka i ponownie ucieramy. Do osobnego naczynia wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą. Wymieszane dodajemy do wcześniejszej masy. Następnie odmierzamy i wlewamy olej oraz kwasek mlekowy. Całość mieszamy robotem. Wybraną formę smarujemy masłem i napełniamy naszą masą (nie po brzegi - ciasto będzie jeszcze rosnąć). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Pieczemy nasze babeczkowe misie około 30-40 minut (sprawdzając suchość patyczkiem). Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika, czekamy aż wystygnie i wydobywamy gotowe słodkości. Dekorujemy lukrowym pisakiem rysując brzuszki, mordki, itd. Smacznego!
Misie babeczkowe
Masło topimy na minimalnym ogniu, do roztopionego dodajemy kostki czekolady - również topimy. Mieszamy.
Misie babeczkowe
Roztopione masło (z dodatkiem czekolady) ucieramy kolejno z cukrem, jajkami...
Misie babeczkowe
Wybrane foremki starannie smarujemy masłem.
Misie babeczkowe
Pieczemy w temp. 180 stopni C i patyczkiem kontrolujemy czy babeczkowe misie są już gotowe by opuścić piekarnik. ;)