Leo

Leo

Szef Kuchni
[Przepisów: 92]

Młoda kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Żeberka gotujemy razem z włoszczyzńa w dużym garnku przez ok. 30 min. Kapustę szatkujemy

Młoda kapusta

Składniki:

Młoda kapusta

 

  • Dwie główki młodej kapusty,
  • 30 dag żeberek,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • pęczek koperku,
  • 5 dag słoniny,
  • łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • kminek i ocet (niekoniecznie).

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta
Żeberka gotujemy razem z włoszczyzną w dużym garnku przez ok. 30 min.Kapustę szatkujemy i wrzucamy do przygotowanego bulionu, gotujemy wszystko kolejne 40 min. Pod koniec gotowania dodajemy koper, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na patelni smażymy pokrojoną drobno słoninę, dodajemy łyżkę mąki i robimy zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty. Podawać z młodymi okraszonymi ziemniakami w mundurkach.

Tagi:

kapusta