Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Młoda kapusta gotowana na wywarze z kośc

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonale smakuje np. jako dodatek do obiadu.

Młoda kapusta gotowana na wywarze z kośc Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta gotowana na wywarze z kośc

 

  • 20 dkg kości od schabu
  • 1 główka młodej kapusty
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1/2 cebuli
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta gotowana na wywarze z kośc
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać niepełną szklanką wody. Dodać do nich przyprawę uniwersalną i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut. Jak mięso zrobi się miękkie, kości wyjąć z wywaru i oskubać. Mięso z kości pokroić na mniejsze kawałki. Do wywaru dodać poszatkowaną kapustę i pokrojone mięso. Wymieszać i dusić pod przykryciem klika minut. Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do niej mąkę, wymieszać i lekko zrumienić. Do zasmażki wlać pół szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszać. Dodać ją do kapusty razem z octem, cukrem i pieprzem. Wszystko wymieszać i chwilkę jeszcze dusić.
Młoda kapusta gotowana na wywarze z kośc
Kości schabowe zalane wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.
Młoda kapusta gotowana na wywarze z kośc
Oskubane z kości ugotowane mięso pokrojone na mniejsze kawałki.
Młoda kapusta gotowana na wywarze z kośc
Poszatkowana kapusta dodana razem z mięsem do wywaru.
Młoda kapusta gotowana na wywarze z kośc
Zasmażka przygotowana z cebuli masła i pszennej mąki.