katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kapusta z boczkiem zasmażana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapusta najlepsza jest na wędzonym boczku ale takiego nie miałam i zrobiłam na surowym ale też była smaczna.

Kapusta z boczkiem zasmażana Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kapusta z boczkiem zasmażana

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z boczkiem zasmażana
Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Trochę solimy. Boczek myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, mieszamy wcierając czosnek w mięso.

Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso. Smażymy do zrumienienia aż wytopi się trochę tłuszczu( bo boczek był dość tłusty).

Usmażone mięso przekładamy do kapusty a tłuszcz zachowujemy.na odrobinie tłuszczu lekko rumienimy cebulę i dodajemy do kapusty.

Gdy kapusta zmięknie to z mąki i z części tłuszczu robimy jasną zasmażkę dodajemy ją do kapusty.

Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości.
Kapusta z boczkiem zasmażana
Kapustę zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i stawiamy do gotowania.
Kapusta z boczkiem zasmażana
Boczek myjemy i osuszamy, można go trochę odtłuszczyć.
Kapusta z boczkiem zasmażana
Przygotowany boczek kroimy w kostkę, obtaczamy w czosnku i smażymy na patelni.
Kapusta z boczkiem zasmażana
Cebulę drobno kroimy i lekko rumienimy i dodajemy do kapusty .
Kapusta z boczkiem zasmażana
kapustę doprawiamy zasmażką i przyprawami.