Sposób przygotowania:
Młoda kapusta na wędlinie
Kapustę oczyściłam z niepotrzebnych liści, rozkroiłam na ćwiartki, umyłam. Poszatkowałam w niezbyt cienkie paseczki. Roztarłam z sokiem z cytryny, solą i cukrem.Odłożyłam na 30 min. aby puściła sok.
W międzyczasie marchewkę starłam na jarzynowej tarce, cebulę pokroiłam w piórka, pomidora w kostkę a koperek drobniutko.
W garnku rozgrzałam olej, wrzuciłam wędliny, podsmazyłam, dodałam cebulę, smażyłam do zwiędnięcia.Wtedy dodałam kapustę, wymieszałam, podlałam 1/2 szkl wody. Garnek przykryłam pokrywką i dusiłam kapustę do miękkości.
Dodałam pomidory, dusiłam jeszcze 10 min. Wsypałam koperek, wymieszałam, doprawiłam sola i pieprzem.
W międzyczasie marchewkę starłam na jarzynowej tarce, cebulę pokroiłam w piórka, pomidora w kostkę a koperek drobniutko.
W garnku rozgrzałam olej, wrzuciłam wędliny, podsmazyłam, dodałam cebulę, smażyłam do zwiędnięcia.Wtedy dodałam kapustę, wymieszałam, podlałam 1/2 szkl wody. Garnek przykryłam pokrywką i dusiłam kapustę do miękkości.
Dodałam pomidory, dusiłam jeszcze 10 min. Wsypałam koperek, wymieszałam, doprawiłam sola i pieprzem.
Marika-
Holly
Henia
Tak, będzie dobra i bez koperku, :) ale jednak z koperkiem jest lepsza. Pozdrawiam.
Henia
Jest pyszna! Szkoda,że tak krótko jest dostępna młoda kapusta, bo ze starszej to już nie to. Pozdrawiam.