Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Młoda kapusta na wędlinie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Młodą kapustę lubię pod każdą postacią, ale ta, pierwsza jest moją ulubioną. Może być taka jak w tym przepisie na wędlinie, a może być też na maśle.

Młoda kapusta na wędlinie

Składniki:

Młoda kapusta na wędlinie

 

  • 1 młoda kapusta
  • 4 młode marchewki
  • 1 duża młoda cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 duży pomidor
  • 30 dag boczku wędzonego nie parzonego
  • 30 dag dobrej cienkiej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta na wędlinie
Kapustę oczyściłam z niepotrzebnych liści, rozkroiłam na ćwiartki, umyłam. Poszatkowałam w niezbyt cienkie paseczki. Roztarłam z sokiem z cytryny, solą i cukrem.Odłożyłam na 30 min. aby puściła sok.

W międzyczasie marchewkę starłam na jarzynowej tarce, cebulę pokroiłam w piórka, pomidora w kostkę a koperek drobniutko.

W garnku rozgrzałam olej, wrzuciłam wędliny, podsmazyłam, dodałam cebulę, smażyłam do zwiędnięcia.Wtedy dodałam kapustę, wymieszałam, podlałam 1/2 szkl wody. Garnek przykryłam pokrywką i dusiłam kapustę do miękkości.

Dodałam pomidory, dusiłam jeszcze 10 min. Wsypałam koperek, wymieszałam, doprawiłam sola i pieprzem.