Sposób przygotowania:
Młoda kapustka lekko odchudzona.
Kapustę kroimy dość drobno, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy jakieś pięć minut. Następnie odcedzamy, wlewamy nowej wody, dajemy przyprawy, wędzone kości przykrywamy i gotujemy do miękkości. Kiełbasę kroimy w kostkę nam odpowiadającą i...teraz niektórych mogę zaskoczyć. Kiełbasę wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy 10 min...w ten sposób pozbywamy się zbytecznego tłuszczu. Jeśli ktoś nie wierzy ile jest go ukrytego w takich wędlinach...radzę raz na próbę zrobić taki eksperyment i samemu się przekonać...jaka warstwa tłuszczu...będzie pływać na wierzchu. Taką odtłuszczoną kiełbasę wrzucamy do miękkiej kapusty. Dodajemy koncentrat i przyprawę do zup..ewentualnie doprawiamy magii.