Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Młoda kapusta z koperkiem wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wiosenna młoda kapusta z koperkiem.

Młoda kapusta z koperkiem wg Triss Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta z koperkiem wg Triss

 

  • 2 główki młodej kapusty
  • duży pęczek koperku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • kawałek wędliny/boczku/kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • ocet ok.4-łyżek (do smaku)

 

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z koperkiem wg Triss
Kapustę posiekać, wrzucić do garnka. Podlać niewielką ilością wody, dodać kilka ziarenek ziela, gotować, aby kapusta zmiękła. W tym czasie posiekać drobno koperek, cebulę i wędlinę lub boczek. Na smalcu podsmażyć cebulę, dodać pokrojone mięsne dodatki i smażyć chwilę. Gdy kapusta będzie miękka dodać podsmażoną cebulę i resztę składników. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem. Na koniec dodać posiekany koperek, dokłądnie wymieszać.
Młoda kapusta z koperkiem wg Triss
Cebulę i boczek/wędliną posiekać w kostkę.
Młoda kapusta z koperkiem wg Triss
Kapustę poszatkować dość drobno, wrzucić do garnka.
Młoda kapusta z koperkiem wg Triss
Koperek drobno posiekać, dodać na koniec do kapusty.
Młoda kapusta z koperkiem wg Triss
Kapustę doprawić do smaku przyprawami i octem.