Młoda kapusta troszkę inaczej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na młodą kapustkę według mojej mamy odrobinę zmodyfikowany. Inna niż wszystkie młode kapustki :)

Młoda kapusta troszkę inaczej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Młoda kapusta troszkę inaczej

 

  • Składniki na jakieś 5 litrów kapustki (potrzebny będzie garnek tak ok. 8l aby gotowało się wygodnie):

 

  • 4 młode kapusty
  • 1 kg kości schabowej
  • pętko kiełbasy np. podwawelskiej
  • 4 pęczki kopru
  • 2 duże cebule
  • trochę smalcu (najlepiej takiego domowego)
  • 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • vegeta
  • troszkę soli

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta troszkę inaczej
1. Do garnka wlewamy jakieś 2,5 l wody i wrzucamy kość schabową tak żeby nam się to ładnie gotowało. Dodajemy trochę vegety i gotujemy aż mięso zrobi się miękkie. Cały czas zbieramy wszelkie szumowiny powstające w trakcie.
2. Wyjmujemy mięso do innego naczynia i wsypujemy poszatkowaną kapustę i cebulkę pokrojoną w pół talarki.
3. Gotujemy pod przykryciem aż kapustka będzie miękka. Co jakiś czas mieszamy dokładnie żeby nie przywarła.
4. Obrywamy mięsko z kości i dodajemy do garnka.
5. Na patelni rozpuszczamy trochę smalcu i obsmażamy kiełbaskę i dorzucamy do garnka.
6. Siekamy koperek i wrzucamy do reszty.
7. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko razem. Możemy dodać trochę soli jak mamy ochotę ale nie musimy :) Gotujemy jeszcze przez chwilkę mieszając co jakiś czas.
Młoda kapusta troszkę inaczej
Etap 1