margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Młoda kapusta w panierce

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kapusta w chrupiącej panierce świetnie sprawdza się jako osobne danie, jaki i dodatek do mięs.

Młoda kapusta w panierce

Składniki:

Młoda kapusta w panierce

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta w panierce
Kapustę dzielimy na 4 części z każdej wykrawamy zbite środki ja nazywam je serduszkami :) Gotujemy kapustę w osolonej wodzie przez około 20 min. Na mniejszym ogniu żeby nam się nie rozpadła. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajko rozmącamy z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie kapustę obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej. Kładziemy na rozgrzaną oliwę i smażymy na złoty kolor. Jeśli zostało nam jeszcze jajko możemy nim polać przyrumienioną na patelni kapustę. W środku kapusta nabiera kremowej konsystencji a na zewnątrz ma chrupiącą panierkę. Smacznego.