Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Młoda kapusta w śmietanie z ziołami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młoda kapusta duszona z warzywami i świeżymi ziołami w śmietanie. Pyszny dodatek do drugiego dania lub świeżego pieczywa. Aromatyczna, pachnąca latem, wyczekiwana przez wielu z nas cały rok.

Młoda kapusta w śmietanie z ziołami

Składniki:

Młoda kapusta w śmietanie z ziołami

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 2 młode pory
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 250/300 ml domowego rosołu / bulionu
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek posiekanego kopru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 250ml.smietanki 30%

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta w śmietanie z ziołami
Kapustę poszatkować. Marchewki oskrobać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, pora pokroić w pół plasterki.

W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone warzywa, smażyć aż " zwiędną" co jakiś czas mieszając. Wlać rosół/ bulion, gotować do miękkości warzyw.

Dodać posiekane zioła oraz przyprawy, wymieszać (polecam dodać dość sporo pieprzu).

Wlać śmietankę, dusić na minimalnym gazie przez 5 min.