ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Młoda kapusta z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młoda kapusta jest naszym ulubionym danie, w różnych odsłonach smakowych przygotowana zawsze jest smacznie zjedzona.

Młoda kapusta z boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Młoda kapusta z boczkiem

 

  • boczek świeży surowy bez kości 30 dag,
  • cebula 1 sztuka,
  • jarzynka 2 szczypty,
  • kapusta młoda 2 główki,
  • jarzynka 1,5 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • mąka pszenna 1 łyżka,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z boczkiem
Boczek świeży bez kości pokroić w kosteczkę, smażyć na średnim ogniu (na dużym szybko się zrumieni ale środek będzie nie dopieczony), gdy zacznie się rumienić wsypać drobno pokrojoną cebulkę, smażyć do złotej cebulki, dodać jarzynkę, pieprz mielony.

Kapustę młodą pokroić i wsypać do boczku, wsypać jarzynkę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty około 2o minut na mniejszym ogniu, co jakiś czas zamieszać.

Na koniec wsypać mąkę, koperek posiekany i szybko wymieszać kapustę, zdjąć z ognia.
Młoda kapusta z boczkiem
Boczek surowy musi być dobrze wysmażony.
Młoda kapusta z boczkiem
Kapusta smakuje i na ciepło z ziemniakami i do pieczywa.