iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Młoda kapusta z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Takiej kapusty nie można przygotować ze starej kapusty, bo ona najlepiej smakuje właśnie teraz, kiedy na straganach pojawia się młodziutka i zielona kapusta.

Młoda kapusta z marchewką

Składniki:

Młoda kapusta z marchewką

 

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • przyprawy
  • 2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z marchewką
Marchew pokroić w plasterki, a cebule w piórka w garnku rozpuścić masło i wrzucić do niego cebulę razem z marchewką, chwilkę razem podsmażyć.

Kapustę poszatkować i dodać do garnka, następnie podlać wodą w ilości nie większej jak 1/4 szklanki, dodać 1 łyżeczkę jarzynki i niewielka ilość pieprzu. Przykryć i dusić do miękkości.

Pod koniec gotowania odkryć garnek i dolać śmietanę, chwilkę razem przesmażyć, aż śmietana zgęstnieje, doprawić kapustę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na sam koniec dodać posiekany koperek.