ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 819]

Młoda kapusta z papryką na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młoda kapusta to nasze ulubione danie w różnej postaci. Tutaj wykorzystałam paprykę z mięskiem z innej potrawy, odłożyłam 1 szklankę do tej kapusty.

Młoda kapusta z papryką na ostro Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Młoda kapusta z papryką na ostro

 

  • schab 20 dag,
  • bekon 20 dag,
  • olej 8 łyżek,
  • cebula i sztuka,
  • ząbki czosnku 5 sztuk,
  • papryka kolorowa 8 sztuk średnie,
  • papryczka ostra 1 sztuka średnia,
  • kucharek 1 łyżka,
  • kapusta młoda 2 główki większe,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z papryką na ostro
Schab, bekon pokroić w kostkę i na oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku i podsmażać z 3 minuty. Wsypać drobno pokrojone papryki, kucharka, wymieszać i podsmażać z 3 minuty. Wsypać pokrojoną drobno z pestkami papryczkę ostrą, podsmażać z 3 minuty (na koniec 1 szklankę gulaszu odłożyć i będzie na później do młodej kapusty).

Dwie główki młodej kapusty opłukać i pokroić nie za drobno. Odłożoną paprykę w szklance wsypać do garnka i rozgrzać, wsypać pokrojoną kapustę, wymieszać.

Bez przykrycia gotować do miękkości kapusty z 15 minut, co jakiś cza zamieszać, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia i wsypać koperek posiekany.
Młoda kapusta z papryką na ostro
Papryczka ostra z pestkami lub bez aby mniej ostro było.