Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Pierożki kebabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czasochłonna, lecz bardzo smaczna przekąska, czyli pierożki kebabowe, smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Pierożki kebabowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki kebabowe

 

  • Farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g sera
  • 4 łyżki keczupu
  • przyprawa gyros
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierożki kebabowe
Przygotować ciasto:

Rozczyn: Do miseczki wsypać drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz 1 szklankę ciepłego mleka. Całość wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W większej misce umieścić mąkę, sól, jajko, pozostałe mleko, przyprawy, rozczyn i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Farsz:

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić przyprawą do gyrosa, usmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kosteczkę. Pieczarki z cebulą przełożyć do garnka, usmażyć. Paprykę kroimy w kosteczkę. W misce umieszczamy razem kurczaka, pieczarki z cebulą, paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz keczup. Całość mieszamy, w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka wielkości wedle własnego uznania, Na każde kółko układamy odrobinę sera żółtego, łyżkę farszu i zlepiamy pieroga. Pierożki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Pierożki kebabowe
Gotowy rozczyn dodajemy do miski z mąką i przyprawami
Pierożki kebabowe
Pieczarki z cebulą smażymi, kurczaka smażymy na złoto
Pierożki kebabowe
Na wykrojonym pierożku układamy ser i farsz
Pierożki kebabowe
Gotowe pierożki pieczemy w 190 stopniach około 20 minut