Sposób przygotowania:
Młoda kapusta z pomidorkami i okrasąPrzygotowanie pomidorów:
Umyte pomidorki pokroić na pół.
Przygotowanie kapusty:
Kapustę przekroić na pół, usunąć głąb. Połowy kapusty podzielić jeszcze raz na pół i poszatkować. Umyć i wrzucić do dużego garnka, podlać wodą, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzucić pomidorki i gotować przez kolejne 20 minut mieszając od czasu do czasu.
Przygotowanie okrasy:
Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na suchej patelni na rumiano. Dodać cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać do kapusty.
Kończenie kapusty:
Doprawić obficie solą i pieprzem, wymieszać, gotować przez 5 minut. Ciągle mieszając wlać śmietanę, zagotować. Wyłączyć ogień, dodać posiekany koper i wymieszać. Całość w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!