Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Młoda kapusta z pomidorkami i okrasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny i sycący sposób na przygotowanie młodej kapustki- z dużą ilością koperku, pomidorków koktajlowych i wędzonym boczkiem.

Młoda kapusta z pomidorkami i okrasą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Młoda kapusta z pomidorkami i okrasą

 

  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 duży pęczek koperku
  • 4 duże cebule
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g śmietany 18%
  • 1,5 szklanki zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z pomidorkami i okrasą

Przygotowanie pomidorów:

Młoda kapusta z pomidorkami i okrasą
Pomidorki koktajlowe przekrojone na połowy

Umyte pomidorki pokroić na pół.

Przygotowanie kapusty:

Młoda kapusta z pomidorkami i okrasą
Poszatkowana i umyta kapusta w trakcie gotowania

Kapustę przekroić na pół, usunąć głąb. Połowy kapusty podzielić jeszcze raz na pół i poszatkować. Umyć i wrzucić do dużego garnka, podlać wodą, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzucić pomidorki i gotować przez kolejne 20 minut mieszając od czasu do czasu.

Przygotowanie okrasy:

Młoda kapusta z pomidorkami i okrasą
Okrasa z cebuli i wędzonego boczku w trakcie smażenia

Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na suchej patelni na rumiano. Dodać cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać do kapusty.

Kończenie kapusty:

Młoda kapusta z pomidorkami i okrasą
Młoda kapusta w trakcie zagęszczania śmietaną

Doprawić obficie solą i pieprzem, wymieszać, gotować przez 5 minut. Ciągle mieszając wlać śmietanę, zagotować. Wyłączyć ogień, dodać posiekany koper i wymieszać. Całość w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!