Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pieczone bataty z serkiem i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone ziemniaki wypełnione kremowy i aromatycznym farszem z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek i parmezanu, co idealnie zgrało się ze słodyczą batatów.

Pieczone bataty z serkiem i suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone bataty z serkiem i suszonymi pomidorami

 

  • 2 słodkie ziemniaki bataty
  • 1 opakowanie serka kremowego o smaku pesto i rukoli
  • 4 połówek suszonych pomidorów
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
  • sól
  • pieprz czarny
  • oliwa spod suszonych pomidorów
  • świeża rukola

Sposób przygotowania:

Pieczone bataty z serkiem i suszonymi pomidorami

ETAP 1:

Pieczone bataty z serkiem i suszonymi pomidorami
Bataty przekroić na pół i natrzeć oliwą i przyprawami.

Ziemniaki przekroić na pół, natrzeć oliwą spod suszonych pomidorów i oprószyć solą. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec ok 1 godziny w zależności od tego jak duże mamy bataty. Najlepiej sprawdzić wbijając widelca. Kiedy będą miękkie wyjąć z piekarnika i za pomocą łyżeczki wydrążyć ze środka miąższ, zostawiając odrobinę przy skórce.

ETAP 2:

Pieczone bataty z serkiem i suszonymi pomidorami
Miąższ z batatów rozgnieść i połączyć z pozostałymi składnikami.

Wyjętą część batatów rozgnieść widelcem, dołożyć serek, skrojone suszone pomidory, oliwki, starty parmezan i prażone ziarna słonecznika. Doprawić przyprawami i wymieszać.

ETAP 3:

Pieczone bataty z serkiem i suszonymi pomidorami
Wydrążone miseczki napełnić przygotowanym farszem.

Masę przełożyć do wydrążonych batatów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Zapiekać przez około 20 min. Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżą rukolą. Smacznego :)