Smarkaty

Smarkaty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Młode kurczęta faszerowane kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podajemy w porcjach lekko polanych sosem z pieczeni, z dodatkiem frytek z młodych ziemniaków posypanych koperkiem oraz z mizerią.

Młode kurczęta faszerowane kukurydzą

Składniki:

Młode kurczęta faszerowane kukurydzą

 

  • 2 młode kurczęta o wadze do 80 dag
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka zamrożonego masła

 

  • farsz:
  • puszka kukurydzy w zalewie
  • szklanka grubo
  • posiekanych orzechów (włoskie lub laskowe)
  • szklanka mielonego mięsa (może być cielęcina lub mięso mieszane kilku gatunków)
  • jajko
  • mała, świeża zielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • rękaw do pieczenia Paclan

Sposób przygotowania:

Młode kurczęta faszerowane kukurydzą
-Sprawione kurczęta myjemy, odcinamy końcówki skrzydeł oraz szyjki, obsuszamy, nacieramy solą i pieprzem. - Odsączoną kukurydzę mieszamy z mielonym mięsem, orzechami, pokrojoną w drobną kostkę (wielkości ziaren kukurydzy) papryką, jajkiem i przyprawami, dzielimy farsz na 2 równe części. - Nadziewamy kurczęta, spinamy szpadkami lub zszywamy, układamy w rękawie do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy grudki zamrożonego masła, kładziemy pęczek natki pietruszki i zamykamy rękaw. Wstawiamy na 50 min do gorącego piekarnika. Następnie wyłączamy piecyk i trzymamy danie w piekarniku 20 min.