Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Mocno czekoladowy biszkopt jaglany z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny, prosty mocno czekoladowy biszkopt jaglany z budyniem kokosowym. Wersja bez glutenu, cukru i nabiału :)

Mocno czekoladowy biszkopt jaglany z budyniem

Składniki:

Mocno czekoladowy biszkopt jaglany z budyniem

 

  • Biszkopt (robimy dwie sztuki)
  • Składniki na 1sztukę:
  • 2 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • ok 2-3 łyżek kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • Krem- budyń :)
  • 500ml mleka kokosowego domowego
  • 1-2 łyżki słodziwa (np. ksylitol lub cukier kokosowy)
  • 1 opakowanie budyniu bg waniliowego
  • 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowy biszkopt jaglany z budyniem
Białka oddzielić od żółtek i ubić z ksylitolem. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Piec wylany na papierze do pieczenia około 10-12 minut w nagrzanym piekarniku. Upiec dwa biszkopty.

Krem

Większość mleka kokosowego (lub innego) zagotować z masłem (lub olejem). W szklance wymieszać proszek budyniu i słodziwo. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki i zagotować. Gorącym budyniem przełożyć dwa biszkopty. Pozostawić do wystygnięcia