2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Tort straciatella z masą czekoladową i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Tort powstał spontanicznie. Jest w nim wszystko co musi zawierać dobry tort, puszysty biszkopt z czekoladą, mocno czekoladowa masa z nutą alkoholu, pełna bakalii, polany polewą i ozdobiony kandyzowanymi wisienkami.

Tort straciatella z masą czekoladową i bakaliami

Składniki:

Tort straciatella z masą czekoladową i bakaliami

Ciasto:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g startej gorzkiej czekolady

Poncz:

  • ½ szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Krem czekoladowo-bakaliowy

  • 1 i ¼ kostki dobrego masła- 30 dag
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 10 dag mieszanych bakalii-orzechy, rodzynki migdały
  • 50 ml wódki czystej

Polewa:

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Tort straciatella z masą czekoladową i bakaliami

Ciasto:

Tort straciatella z masą czekoladową i bakaliami
masę podgrzewamy do rozpuszczenia w rondlu

Białka jaj ubijam na puszysto, dodając pod koniec po łyżce cukru aż do uzyskania gęstej lśniącej masy, łączę z żółtkami, delikatnie mieszam, dodaję przesianą z proszkiem mąkę , oraz startą czekoladę mieszam szpatułką tak aby nie utracić struktury piany.
Wylewam do tortownicy o wym 22 cm, piekę 25 minut w temp 160*c, zimny biszkopt kroję wzdłuż na 3 blaty.
Najlepiej upiec go dzień przed złożeniem tortu, wtedy ładnie się kroi.

Krem:

Tort straciatella z masą czekoladową i bakaliami
masło ucieramy na puszysto dodajemy żółtka

Poncz:
Wodę mieszam z sokiem oraz cukrem.

Mleko, cukier kakao i ¼ kostki masła umieszczam w rondelku gotuję chwilę aż masa będzie jednolita, odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę. Pozostałą kostkę masła ucieram na puszystą pianę, dodaję żółtka

ETAP 3:

Tort straciatella z masą czekoladową i bakaliami
pod koniec wmieszać do kremu bakalie, wymieszać

miksuję a następnie nadal ucierając dodaję po łyżce masy czekoladowej, wlewam cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, oraz wódkę miksuję, na koniec dodaję rozdrobnione bakalie mieszam szpatułką.

Przełożenie

Tort straciatella z masą czekoladową i bakaliami
biszkopt nasączamy przekładamy masą i dekorujemy wg uznania

Polewa:
Masło rozpuszczam z cukrem oraz kakao, dodaję jogurt, chwilę podgrzewam mieszam do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Pierwszy blat nasączam ponczem, wykładam połowę masy bakaliowej przykrywam drugim blatem, znów nasączam, smaruję kremem, przykrywam trzecim blatem, dekoruję ciepłą polewą, gdy stężeje zajmuję się dekoracją. Odstawiam na całą noc do lodówki.