BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Torcik urodzinowy - czekoladowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam pyszny torcik czekoladowy, z masą śmietankową oraz wiśniami.Tort bardzo smaczny. Solenizantka bardzo zadowolona.

Torcik urodzinowy - czekoladowy

Składniki:

Torcik urodzinowy - czekoladowy

 

  • biszkopt ciemny;
  • jajka 5 szt,
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • cukier 3/4 szkl,
  • kakao 2 łyżki,
  • sól szczypta
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,

 

  • krem czekoladowy;
  • czekolada gorzka 2 szt,
  • czekolada mleczna 2 szt,
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • śmietanka 2 op. Śnieżka,

 

  • Krem śmietankowy;
  • śmietana 30 % 800 ml,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • fix do śmietany 3 op,
  • żelatyna 3 łyżki (rozpuścić ),
  • dżem wiśniowy 1 słoik,
  • kompot wiśniowy 1 słoik,
  • dekoracja;
  • róże, listki, koraliki, krem śmietankowy, krem czekoladowy,wiśnie,

Sposób przygotowania:

Torcik urodzinowy - czekoladowy
Biszkopt zrobiony według tego przepisu.

Oto link;  https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html



Krem czekoladowy ;

czekolady połamać na kawałki.

Włożyć i rozpuścić w podgrzanej śmietanie 30 /% .

Rozpuszczone czekolady ostudzić i włożyć na całą noc do lodówki.

Następnego dnia do czekolady wsypać śnieżki i zmiksować na jednolity krem.

Krem włożyć do lodówki do schłodzenia na około 20 minut.

Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie.

Krem śmietankowy;

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodając śmietan fixy.

Ubitą śmietanę delikatnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.

Spód czyli dolny blat po nasączeniu ponczem z wody , cukru i soku z cytryny posmarować dżemem wiśniowym z kawałkami owoców , nałożyć część kremu śmietankowego do kremu włożyć odsączone wiśnie z kompotu , przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem , posmarować dżemem , nałożyć drugą część krem śmietankowego, włożyć wiśnie , nałożyć trzeci blat formując tort.

Tort posmarować kremem czekoladowym, boki obłożyć posypką czekoladową.

Udekorujemy różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania),perełkami, kremem śmietankowym i czekoladowym , wisienkami oraz ozdobami z czekolady.

Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.Krem czekoladowy ;

czekolady połamać na kawałki.

Włożyć i rozpuścić w podgrzanej śmietanie 30 /% .

Rozpuszczone czekolady ostudzić i włożyć na całą noc do lodówki.

Następnego dnia do czekolady wsypać śnieżki i zmiksować na jednolity krem.

Krem włożyć do lodówki do schłodzenia na około 20 minut.

Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie.

Krem śmietankowy;

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodając śmietan fixy.

Ubitą śmietanę delikatnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.

Spód czyli dolny blat po nasączeniu ponczem z wody , cukru i soku z cytryny posmarować dżemem wiśniowym z kawałkami owoców , nałożyć część kremu śmietankowego do kremu włożyć odsączone wiśnie z kompotu , przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem , posmarować dżemem , nałożyć drugą część krem śmietankowego, włożyć wiśnie , nałożyć trzeci blat formując tort .

Tort posmarować kremem czekoladowym, boki obłożyć posypką czekoladową.

Udekorujemy różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania),perełkami, kremem śmietankowym i czekoladowym , wisienkami oraz ozdobami z czekolady.

Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.

Tagi:

tort