Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Marcepanowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Interesujące połączenie sernika i masy marcepanowej. Sernik pachnący migdałami. Zajadając się tym serniczkiem przychodzi na myśl święta.

Marcepanowy sernik

Składniki:

Marcepanowy sernik

 

  • ciasto
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

 

  • masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 100 g rodzynek sparzonych
  • 60 g budyniu
  • 30 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • aromat migdałowy

 

  • masa marcepanowa:
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g cukru
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Marcepanowy sernik
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać żółtka i zimne masło.

Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Następnie rozwałkować i ułożyć w prostokątnej formie do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Zapiec 10 minut w 180 stopniach.

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy partiami ser. Miksujemy.

Rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, odcedzamy i obsypujemy mąką pszenną. Dodajemy do ciasta. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, aromat migdałowy i budyń. Mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Sernik wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 75 minut w 180 stopniach.

Migdały mielimy. Do zmielonych drobno migdałów dodajemy cukier puder.

Cukier z wodą zagotowujemy do uzyskania konsystencji syropu. Studzimy. Syrop dodajemy do cukru pudru i migdałów zagniatamy jednolite ciasto.

Chłodzimy 30 minut. Wałkujemy podsypując cukrem pudrem. Możemy dodać kakao. Na wystudzonym cieście układamy pasy tworząc kratkę.

Tagi:

sernik ciasto