Sposób przygotowania:
Marcepanowy sernik
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać żółtka i zimne masło.
Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Następnie rozwałkować i ułożyć w prostokątnej formie do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Zapiec 10 minut w 180 stopniach.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy partiami ser. Miksujemy.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, odcedzamy i obsypujemy mąką pszenną. Dodajemy do ciasta. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, aromat migdałowy i budyń. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Sernik wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 75 minut w 180 stopniach.
Migdały mielimy. Do zmielonych drobno migdałów dodajemy cukier puder.
Cukier z wodą zagotowujemy do uzyskania konsystencji syropu. Studzimy. Syrop dodajemy do cukru pudru i migdałów zagniatamy jednolite ciasto.
Chłodzimy 30 minut. Wałkujemy podsypując cukrem pudrem. Możemy dodać kakao. Na wystudzonym cieście układamy pasy tworząc kratkę.
Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Następnie rozwałkować i ułożyć w prostokątnej formie do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Zapiec 10 minut w 180 stopniach.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy partiami ser. Miksujemy.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, odcedzamy i obsypujemy mąką pszenną. Dodajemy do ciasta. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, aromat migdałowy i budyń. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Sernik wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 75 minut w 180 stopniach.
Migdały mielimy. Do zmielonych drobno migdałów dodajemy cukier puder.
Cukier z wodą zagotowujemy do uzyskania konsystencji syropu. Studzimy. Syrop dodajemy do cukru pudru i migdałów zagniatamy jednolite ciasto.
Chłodzimy 30 minut. Wałkujemy podsypując cukrem pudrem. Możemy dodać kakao. Na wystudzonym cieście układamy pasy tworząc kratkę.