Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Świąteczny mokry piernik z suszonymi śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Najlepszy piernik jaki jadłam. Ciężki, wilgotny. Nie robi się go długo, ale długo przechowuje w lodówce. Super pomysł na "niepieczenie" ciast w ostatniej chwili.

Świąteczny mokry piernik z suszonymi śliwkami

Składniki:

Świąteczny mokry piernik z suszonymi śliwkami

 

  • 500 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu
  • 130 ml wódki
  • 2 jajka
  • czubata łyżka masła
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka sody
  • 250 g suszonych śliwek

 

  • 50 ml kawy rozpuszczalnej

 

  • polewa czekoladowa
  • powidła/dżem

Sposób przygotowania:

Świąteczny mokry piernik z suszonymi śliwkami
Śliwki zalewamy wrzątkiem. Odsączamy i kroimy w cienkie paseczki.

W garnku podgrzewamy miód z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło. Studzimy. Mieszamy z jajkami. Mąkę mieszamy z sodą rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Dodajemy do masy z miodem. Wlewamy wódkę (30 ml). Dodajemy kakao i śliwki. Wlewamy do keksówki. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 185 stopni C.

Ostudzony piernik zawijamy w folię aluminiową. Po tygodniu nasączamy kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Po następnym tygodniu dzielimy piernik na 3 części. Każdą nasączamy wódką. Smarujemy powidłami. Polewamy polewą czekoladową. Odstawiamy do lodówki na następny tydzień.

Tagi:

piernik ciasto