Sposób przygotowania:
Świąteczny mokry piernik z suszonymi śliwkami
Śliwki zalewamy wrzątkiem. Odsączamy i kroimy w cienkie paseczki.
W garnku podgrzewamy miód z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło. Studzimy. Mieszamy z jajkami. Mąkę mieszamy z sodą rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Dodajemy do masy z miodem. Wlewamy wódkę (30 ml). Dodajemy kakao i śliwki. Wlewamy do keksówki. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 185 stopni C.
Ostudzony piernik zawijamy w folię aluminiową. Po tygodniu nasączamy kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Po następnym tygodniu dzielimy piernik na 3 części. Każdą nasączamy wódką. Smarujemy powidłami. Polewamy polewą czekoladową. Odstawiamy do lodówki na następny tydzień.
W garnku podgrzewamy miód z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło. Studzimy. Mieszamy z jajkami. Mąkę mieszamy z sodą rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Dodajemy do masy z miodem. Wlewamy wódkę (30 ml). Dodajemy kakao i śliwki. Wlewamy do keksówki. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 185 stopni C.
Ostudzony piernik zawijamy w folię aluminiową. Po tygodniu nasączamy kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Po następnym tygodniu dzielimy piernik na 3 części. Każdą nasączamy wódką. Smarujemy powidłami. Polewamy polewą czekoladową. Odstawiamy do lodówki na następny tydzień.
pstrag