Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Mocno jagodowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Muffinki wręcz przepełnione jagodami

Mocno jagodowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mocno jagodowe muffinki

 

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szklanka maślanki
  • 50g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 300g jagód

 

Sposób przygotowania:

Mocno jagodowe muffinki
Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka, z roztopionym, ostudzonym masłem i maślanką. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy, ale niezbyt dokładnie, tak, żeby pozostały grudki w masie. Dosypujemy umyte i osuszone jagody i całość mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia muffinek- w każde wgłębienie wkładamy papilotkę. Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut. Przepis na 12 muffinek
Mocno jagodowe muffinki
W jednej misce mieszamy suche składniki
Mocno jagodowe muffinki
W drugiej misce mieszamy mokre składniki
Mocno jagodowe muffinki
Łączymy zawartość obu misek i dosypujemy jagody
Mocno jagodowe muffinki
Muffinki pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach