monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Mocno pomarań. muffinki z kandyz.skórką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wyszły mi jakieś cudaki-potworaki te muffinki ale w smaku są obłędne! Idealne dla pożeraczy pomarańczy w każdej postaci:)), zapraszam:D

Mocno pomarań. muffinki z kandyz.skórką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mocno pomarań. muffinki z kandyz.skórką

 

  • 2 szklanki mąki typ 550
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 4 łyżki cukru (czubate)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duży pomarańcz
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 9 łyżeczek różnokolorowej skórki kandyzowanej wg przepisu:https://gotujmy.pl/roznokolorowa-skorka-kandyzowana,przepisy,181007.html
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Mocno pomarań. muffinki z kandyz.skórką
Piekarnik nagrzać do 200 st. Do miski wsypać mąkę, dodać oba cukry i proszek do pieczenia. Wymieszać. Pomarańcza porządnie umyć, osuszyć i zetrzeć z niego skórkę. Dodać ją do mąki. Owoc przekroić na pół i do miski wycisnąć sok z całości owocu. Dodać także miąższ zdjęty z jednej połówki wyciśniętego pomarańcza. Do miski z sokiem i miąższem wlać mleko, wymieszać. Wbić oba jajka i ponownie wymieszać. Mieszankę mokrych składników połączyć szybko z suchymi składnikami i wymieszać. Do foremek silikonowych wkładać po 2 łyżki ciasta, na ciasto położyć dużą łyżeczkę skórki kandyzowanej, którą przykryć 1,5-2 łyżkami ciasta muffinkowego. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut. Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Zapraszam i smacznego!
Mocno pomarań. muffinki z kandyz.skórką
Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia a następnie dodać startą skórkę pomarańczową
Mocno pomarań. muffinki z kandyz.skórką
Wycisnać sok dodać miąższ i wymieszać z mlekiem i jajkami
Mocno pomarań. muffinki z kandyz.skórką
Mokre składniki połaczyć z suchymi szybko
Mocno pomarań. muffinki z kandyz.skórką
na dno foremki włożyć ciasto na to skórkę kandyz i przykryć ciastem i piec 25 min w 200 st