mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Mocno waniliowa Panna Cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, delikatny i lekki deser, idealny na każdą okazję :)

Mocno waniliowa Panna Cotta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mocno waniliowa Panna Cotta

 

 

  • Sos truskawkowy:
  • 20 dkg truskawek
  • 3 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo:
  • 40 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Mocno waniliowa Panna Cotta
Najpierw żelatynę rozpuszczam w trzech łyżkach gorącej wody. W rondlu podgrzewam razem mleko, śmietanę kremówkę, cukier oraz laski wanilii z wydrążonym miąższem. Dodaje do tego rozpuszczaną w wodzie żelatynę i dokładnie mieszam. Następnie wlewam płyn do foremek lub filiżanek, pozostawiam do ostygnięcia, po czym wstawiam do lodówki na 2 godziny. Czekoladę łamię na kostki i roztapiam w kąpieli wodnej, dekoruje nią talerze. Na to wykładam z foremek stężoną pannę cottę. Podaje deser polany musem truskawkowym. Mus: Miksuję umyte i obrane truskawki z cukrem.
Mocno waniliowa Panna Cotta
Do rondla wlewam mleko, śmietankę, cukier i wanilię
Mocno waniliowa Panna Cotta
Nalewam mleczny płyn do filiżanek lub foremek, studzę
Mocno waniliowa Panna Cotta
Na talerzu ma którym podam deser - robię czekoladą dekoracje