gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Mój barszcz czerwony

  • 23
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 66

Przepis jest mojego autorstwa i znajduje się też na innych stronach www., tj.: www.mojegotowanie.pl, www.apette.pl, www.urodaizdrowie.pl

Mój barszcz czerwony

Składniki:

Mój barszcz czerwony

 

  • 4 czerwone buraki-500 gram,
  • buraków świeżych użyłam słoik 500 gramów buraków własnej roboty, startych na grubych oczkach
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka octu, lub 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • przyprawa do zup-maggi-do smaku.

Sposób przygotowania:

Mój barszcz czerwony
Warzywa-marchew, pietruszkę, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, majerankiem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
Potem dodać do tego wywaru 500 gram, zagotowanych wcześniej, potartych na grubych oczkach buraków czerwonych (wyrób własny).
Jak, kto nie ma ich ze słoika, to musi wcześniej ugotować w skórce 4 buraki, potem je obrać i pokroić je na ćwiartki i wtedy dodać.
200 ml kwaśnej śmietany wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody), 1 łyżkę octu lub 2 łyżki soku z cytryny dla zakwaszenia.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Gotować, aż zakipi.
Następnie przecedzić zupę przez sitko.
Podawać, np. z uszkami, krokietem, lub pasztecikami.