Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

mój gyros

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

wielu osobom, może nie spodobać się to, że nie robię tej sałatki klasycznie - tzn warstwowo, ale moim zdaniem, tak smakuje lepiej

mój gyros

Składniki:

mój gyros

 

  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • 1 nieduża główka kapusty pekińskie,
  • 0,5 słoika ogórków konserwowych,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 cebule,
  • keczup (najlepiej hellmans łagodny),
  • majonez Hellmans babuni)
  • przyprawa gyros, przyprawa tzatzyki
  • oliwa z oliwek + trochę masła do skażenia kurczaka.

 

Sposób przygotowania:

mój gyros
na początku muszę wytłumaczyć, że nie chcę tu promować produktów hellmansa, tym bardziej, że mój ulubiony majonez to majonez kielecki, który jest dość ostry, a ta sałatka sama w sobie dzięki przyprawie gyros jest ostra, więc w ten sposób równoważę jej smak Kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, obsypujemy przyprawą gyros, wkładamy co najmniej na godzinę do lodówki, następnie smażymy na złoty kolor na maśle z oliwą z oliwek, zostawiamy do wystygnięcia. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, korniszony i cebulę kroimy w drobną kostkę. kapustę pekińską myjemy, odwirowyjemy, docinamy twarde części, i drobno szatkujemy. wszystkie składniki mieszamy w sporem misce, dodajemy ketchup i majonez i przyprawę tzatzyki i dokładnie mieszamy